Om u eens te laten zien wat er zich allemaal afspeelt binnen de deuren van onze wasserij, hebben wij voor u een korte samenvatting van het wasproces in beeld gebracht. Wij hopen u hiermee een indruk te geven van het productieproces.

Het sorteren

Schrav_2Als de was binnenkomt, gaat het naar de vuilgoed afdeling. Hier wordt de was gesorteerd in: bont, wit, tafelgoed, keukengoed van de horeca, stoomgoed en diverse kleding.
Persoonsgebonden goed van bewoners van verzorgingstehuizen wordt per afdeling apart gesorteerd. Tevens wordt voor elke afdeling een bepaald kleur netje gebruikt om verwisseling te voorkomen.

 

De wasmachines

Schrav_3De bonte en witte was worden gescheiden gehouden om verkleuring te voorkomen. De witte was wordt tijdens het wassen gebleekt voor een optimaal resultaat.

 

 

 


De mangel

Schrav_13Nadat de was uit de wasmachine is gehaald, wordt deze gesorteerd op soort, zodat bij het mangelen de verschillende soorten goed niet weer uitgezocht hoeven te worden.

Het wasgoed wordt met de hand op de singels gelegd. Het is belangrijk dat het linnengoed recht op de mangel wordt gelegd voor een goed eindresultaat.

Bij het mangelen kiest men een mangel programma. De machine zal dan alle instellingen die bij dit type goed horen, bijv. een laken, gebruiken om deze te mangelen en op te vouwen.

Drogers

Schrav_16De overige was die niet door de mangel gaat, wordt gedroogd. Als de was droog is draait de droger wel door om te voorkomen dat de was kreukt. Ook het netje (op kleur) waarin de was is gewassen wordt uiteraard in de droger bij de wasgoed gestopt, zodat we weten van welke afdeling het linnengoed is.

 

 

Het vouwen

Schrav_7Als de was is gedroogd, moet het handmatig worden gevouwen. Per afdeling wordt de was gevouwen, vervolgens op naam gesorteerd. Nadat de kleding en het linnengoed van de klant is gecontroleerd d.m.v. een pakbon, gaat het in de daarvoor bestemde container of mand.

 

 

De vouwmachine

Schrav_14De overalls en badgoed worden met een vouwmachine gevouwen en gestapeld. De voorkant van de vouwmachine dient voor bedrijfskleding en de achterkant voor badgoed.

In het midden van de vouwmachine wordt het goed gestapeld, waarna het in de daarvoor bestemde container kan worden geplaatst.

 

Dit was een kleine blik in ons wasproces, wij hopen u hiermee enig inzicht te hebben gegeven. Tot slot willen we u gaarne uitnodigen om ons bedrijf (op afspraak) eens te bezoeken om een volledig beeld te krijgen.

Team Schraven.